Як діють медикаменти на наш організм і як організм реагує на них, що означають всі ці фрази на кшталт «приймати натщесерце» та «за 30 хвилин до їди», пояснює у своїй книжці фармацевтка Вікторія Михайлова. Також вона розповідає про історію і майбутнє фармації, популярні ліки та їхнє виробництво, фармацевтичні міфи й особливості прийому ліків в умовах надзвичайних ситуацій.
…Наведу кілька прикладів украй небажаної взаємодії лікарських препаратів між собою та з різними харчовими продуктами.
Протизаплідні препарати і звіробій
Препарати звіробою застосовують у разі виникнення депресії легкої та середньої тяжкості, внутрішнього неспокою та тривоги. Це рослинні лікарські засоби, тому, приймаючи їх, люди зазвичай не очікують небажаних побічних ефектів або взаємодії з іншими ліками. Однак одночасне застосування препаратів звіробою та пероральних контрацептивів може призвести до посилення періодичних кровотеч і зниження контрацептивного ефекту. Під час лікування звіробоєм жінки мають використовувати негормональні контрацептиви (наприклад, презервативи) або ж замінити звіробій на інші заспокійливі (валеріану, мелісу тощо). Звіробій посилює дію ензимів, які послаблюють дію екстрених контрацептивів (левоноргестрелу та уліпристалу ацетату). Тому жінок, які приймають звіробій і йдуть в аптеку по «Постинор», потрібно направляти до гінеколога.
Ліки і грейпфрут
На дію лікарських засобів впливають і деякі харчові продукти. Яскравий приклад- грейпфрут. Він, безперечно, корисний для здоров'я, але містить речовини під назвою фуранокумарини, які в організмі конкурують із численними лікарськими препаратами. Це відбувається ще до того, як ліки потрапляють у кров. У кишечнику ферменти руйнують частину діючої речовини, тому лише невелика її кількість потрапляє в потрібне місце. Якщо ж пацієнт прийняв ліки й одразу з'їв грейпфрут чи випив грейпфрутовий сік, ферменти якийсь час будуть зайняті саме фуранокумаринами. І тоді більша частина діючої речовини потрапить у кров. Наслідок- передозування та побічні ефекти. На сьогодні канадські вчені визначили 50 препаратів, які взаємодіють із грейпфрутом. Це, зокрема, ліки проти артеріального тиску (ніфедипін), антикоагулянти (клопідогрель), антибіотики (еритроміцин), деякі протипухлинні препарати, препарати, що пригнічують імунну систему, а також кілька сильних знеболювальних засобів.
Ліки й алкоголь
Ми чуємо звідусіль, що алкоголь і лікарські засоби заборонено вживати одночасно. Поспішаю це підтвердити! Вживання алкоголю разом з ацетилсаліциловою кислотою, яка й без того погано переноситься шлунком, підвищує ризик виникнення виразки шлунково-кишкового тракту або кровотечі. Те саме стосується всіх нестероїдних знеболювальних засобів. Парацетамол у поєднанні з алкоголем може завдати шкоди печінці. У разі застосування знеболювальних засобів із групи опіатів є ризик розвитку дихального паралічу. Транквілізатори, снодійні, антидепресанти й алкоголь гальмують передачу сигналів у центральній нервовій системі. Седативний ефект посилюється непропорційно, людина відчуває запаморочення, має труднощі з концентрацією уваги. Звісно, ми не запиваємо снодійні препарати джин-тоніком чи червоним вином. Однак річ у тім, що після випитого вина чи пива в печінці якийсь час ще лишаються продукти розпаду алкоголю, які сповільнюють і пригнічують дію прийнятих перед сном снодійних засобів. А ліки, випиті на ранок після вечірки, можуть мати сильніший ефект або побічну дію. Деякі діючі речовини гальмують розпад алкоголю в організмі, блокуючи важливий для його розщеплення фермент. У таких випадках навіть найменша кількість алкоголю спричиняє почервоніння обличчя, нудоту, зниження артеріального тиску, серцеву аритмію та задишку. Антибіотики з групи сульфаніламідів або цефалоспоринів також блокують розпад токсичного проміжного продукту - ацетальдегіду. Оскільки цей ефект зберігається довший час, необхідно утримуватися від вживання алкоголю не тільки протягом лікування препаратом, а й щонайменше п'ять днів після нього. Діабетикам також треба бути особливо обережними, оскільки алкоголь значно підвищує ризик гіпоглікемії.
Антибіотики і молоко
Добра новина: для більшості антибіотиків не має значення, чи запиваємо ми їх молоком. Виняток становлять тетрацикліни і хінолони. Адже якщо їх вживати з молоком, сиром, кисломолочними продуктами, а також харчовими добавками, які містять кальцій, то вони фактично втрачають ефективність. Тому що кальцій з'єднується з діючими речовинами, і ці новостворені комплекси стають такими великими й стабільними, що більше не проходять крізь стінку кишечника. А отже, інтервал між уживанням антибіотиків і молочних продуктів має становити не менш як дві години.
Ліки і кофеїн
Кава- один з найулюбленіших напоїв сьогодення. Крім аромату й смаку, ми також цінуємо стимулювальний ефект кофеїну. Але багато хто забуває, що кофеїн, який міститься в каві, кока-колі, енергетичних напоях, може впливати на дію ліків.
- Кофеїн посилює дію знеболювальних засобів (наприклад, ібупрофену або парацетамолу). Якщо знеболювальні, які теж містять кофеїн (наприклад, «Копацил» або «Фармадол»), запивати кавою, може пришвидшитися серцебиття.
- Деякі антибіотики перешкоджають розщепленню кофеїну в організмі. Якщо людина приймає інгібітор гірази проти інфекції сечового міхура разом з кавою, то в неї може порушитися сон і з'явитися тахікардія.
- У разі дефіциту заліза також слід уникати кави й чаю. Вони зменшують ефективність препаратів заліза- воно виводиться з організму, не досягнувши місця дії.
- Кава впливає на дію деяких антидіабетичних засобів, що може призвести до різкої зміни концентрації цукру в крові.
- Кофеїн може посилювати дію серцево-судинних препаратів, спричиняючи запаморочення та пришвидшене серцебиття, неспокій. Кава абсолютно контрпродуктивна, якщо приймати ліки, які знижують артеріальний тиск.
- Кофеїн посилює дію діуретиків (сечогінних засобів).
- Завдяки стимулювальній дії на центральну нервову систему кофеїн послаблює седативний ефект деяких лікарських засобів (наприклад, барбітуратів).
- Кофеїн посилює ефект бета-2-симпатоміметиків (препаратів проти бронхіальної астми), що може призвести до тахікардії.
Завдяки різним базам даних пацієнти, лікарі та фармацевти завжди можуть знайти інформацію щодо потенційної взаємодії, щоб уникнути негативних наслідків. Проблема в тому, що ці бази не завжди однаково оцінюють значущість деяких взаємодій. Часто межа між взаємодією лікарських засобів і побічними ефектами нечітка. Або взаємодія може бути вказана як небажана побічна дія чи навпаки. До того ж не завжди приділяється належна увага взаємодії лікарських засобів із харчовими продуктами. Тому в разі тривалого самолікування важливо періодично консультуватися з лікарем, повідомляти йому та фармацевтові про всі препарати й харчові добавки, які ви регулярно вживаєте.
Джерело : voxukraine.org
Поки ніхто не залишив коментар до цієї статті